Facebook a lansat astazi Graph Search (beta) - functie avansata de cautare in retea

Cea mai mare retea de socializare din lume, Facebook, a anuntat astazi, in cadrul unui eveniment special, lansarea Graph Search, o noua functie a retelei.

Graph Search, aflata momentan in versiune beta, este o functie de cautare diferita de cea clasica web search, dupa cum afirma Mark Zuckerberg, prin faptul ca ofera rezultate foarte precise.

Utilizatorii de Facebok vor putea intreba prin Graph Search. de exemplu, "care sunt prietenii mei care locuiesc in San Francisco", iar noua functie va oferi o lista cu toate datele prietenilor respectivi.

In principal, este vorba despre integrarea in Facebook a unor filtre (printr-un parteneriat cu Bing), care sa ofere, la cautarea unui anumit continut, rezultate foarte precise.



De asemenea, Graph Search ofera rezultate legate de ceea ce le place prietenilor din lista Facebook a unui utilizator: la ce restaurante merg, ce muzica le place etc.

Graph Search poate oferi utilzatorilor detalii despre anumite locatii (restaurante de exemplu).

Noua functie de cautare pe reteaua de socializare da rezultate in functie criterii diferite, de exemplu, va oferi raspunsurile in functie de interactiunile anterioare ale userului cu prietenii din retea.

Cei de la Facebook spun ca userii pot folosi un limbaj natural atunci cand pun intrebari: "oameni care se numesc "X" si sunt prieteni cu "Y" si au absolvit o anumita scoala".

Noua functie de cautare poate oferi ca rezultate si imagini postate pe reteaua de socializare. O intrebare care ar genera imagini este, de exemplu, "Photos of Berlin, Germany from 1989". Exemplele pot continua.


 Graph Search ofera inclusiv rezultate de tip sondaj la intrebari precum "Ce filme le plac medicilor". Raspunsul va fi "Anatomia lui Grey" (exemplu oferit in timpul prezentarii Facebook).




In fine, lansarea Facebook nu a adus nici vreun telefon si nici alta aplicatie. Doar Search Graph, probabil o functie foarte utila cu adevarat pentru advertiseri si care, suntem convinsi, va ridica asupra Facebook un val de probleme de tip incalcare a drepturilor utilizatorilor. Evident, Facebook spune ca 10% din puterea de calcul a serverelor retelei este consumata cu verificarea securitatii si confidentialitatii datelor, deci nimeni nu ar trebui sa-si faca probleme. Pe de alta parte, nu am aflat de la Mark Zuckerberg daca utilizatorii care nu vor sa fie indexati de Graph Search vor avea posibilitatea sa spuna "pas" acestei optiuni. Speram ca s-au gandit si la o astfel de problema...

Graph Search va deveni disponibila treptat tuturor utilizatorilor, iar momentan este utilizabila doar in limba engleza.

Avand in vedere ca este vorba despre Facebook, un serviciu care a devenit din ce in ce mai complicat si cu din ce in ce mai multe functii care pun utilizatorii in dificultate de multe ori, va recomandam sa cititi cu atentie toate informatiile despre noul serviciu propus de Mark Zuckerberg AICI.

Comentarii

Postări populare